Telefoonnummer: 070-3615146

Parodontitis

Heeft u last van

 • Bloedend, pijnlijk of ontstoken tandvlees?
 • Losse tanden en teruggetrokken tandvlees?
 • Uitgezakte tanden of ineens ruimtes tussen de tanden?
 • Wildgroei van tandvlees?
 • Slechte adem of een vieze smaak (Halitose)?

Dan heeft u waarschijnlijk parodontitis en heeft u behandeling nodig.
top ↑

 

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een ontsteking veroorzaakt door bacteriën in combinatie met een disbalans in de immuunrespons. Deze ontsteking ontstaat wanneer bacteriën zich ophopen op tanden en kiezen en tandplaque vormen langs de tandvleesrand. Een onvoldoende dagelijkse gebitsverzorging kan daar de oorzaak van zijn. De ontsteking begint in de tandvleesrand rondom de tanden en kiezen en breidt zich uit naar het onderliggende bot. Wanneer het bot wordt aangetast ontstaan er openingen tussen het tandvlees en het worteloppervlak van de tanden en kiezen. Deze openingen worden pockets genoemd. Naarmate deze pockets dieper worden neemt de schade aan het kaakbot toe en raken de tanden en kiezen hun houvast kwijt. Met de tijd kunnen tanden en kiezen los gaan staan. Parodontitis is op enkele uitzonderingen na zelden verbonden met hevige pijn.
top ↑

 

Wie krijgt parodontitis?

Parodontitis kan ontstaan bij iedereen die tanden en kiezen heeft. De kans op het ontstaan van parodontitis neemt toe met de leeftijd. Naast een onvoldoende dagelijkse gebitsverzorging zijn er een aantal factoren die mede bepalen of iemand parodontitis krijgt en in welke mate.
top ↑

 

Oorzaken van parodontitis

 • Tandplaque
  De tandplaque bestaat uit vele soorten bacteriën en andere micro-organismen. Bepaalde soorten bacteriën zijn bijzonder agressief en vergroten het risico op het ontstaan van ernstige parodontitis. Niet alleen de hoeveelheid plaque op tanden en kiezen speelt een rol, ook de samenstelling van de tandplaque is zeer belangrijk.
 • Erfelijkheid
  Uit onderzoek blijkt dat parodontitis in sommige families meer voorkomt dan in andere families. Bij een hoge gevoeligheid voor parodontitis kan deze reeds in de vroege jeugd in het melkgebit ontstaan of in de puberteit. Deze vorm van parodontitis kan als die onbehandeld blijft zeer destructief zijn en leiden tot vroegtijdig gebitsverlies.
 • Roken
  Het risico op het verkrijgen van ernstige parodontitis is 3 keer zo groot bij een roker. Het resultaat van de behandeling van parodontitis bij rokers is minder goed en minder stabiel. De kans op het opnieuw ontstaan van parodontitis na behandeling is 9 keer hoger bij een roker dan bij een niet roker of gestopte roker.
 • Stress
  Langdurige emotionele stress kan een verslechterend effect hebben op de parodontale gezondheid.
 • Voeding
  Mensen die ondervoed zijn of een onvoldoende gevarieerde voeding tot zich nemen hebben door gebrek aan voedingsstoffen een groter risico op parodontitis.

top ↑

 

Algehele gezondheid als risico voor parodontitis

Personen met diabetes type I of II lopen extra risico op het krijgen van parodontitis. Ook andere ziekten, met name die het afweersysteem aantasten, kunnen extra risico op parodontitis betekenen. Wildgroei van tandvlees komt voor bij medicijnen tegen epilepsie, sommige medicijnen tegen afstoten van getransplanteerde organen en bij bepaalde medicatie tegen te hoge bloeddruk.
top ↑

 

Knarsen

Wanneer iemand met parodontitis eveneens knarst en klemt met tanden en kiezen dan is het risico op verlies daarvan vergroot. Knarsen en klemmen vindt meestal onbewust plaats in de slaap en overdag in drukke en stressvolle situaties. De krachten die zich dan ontwikkelen zijn vele malen hoger dan de normale kauwdruk en zijn zodoende schadelijk.
top ↑

 

Parodontitis als risico voor de algehele gezondheid

Parodontitis kan de algehele gezondheid ongunstig beïnvloeden. Het staat vast dat parodontitis de stabilisatie van de gezondheid bij patiënten met diabetes in de weg staat en wordt geassocieerd met een vergroot risico op cardiovasculaire ziekten en reumatoïde artritis.
top ↑

 

Eerste onderzoek

Om parodontitis succesvol te kunnen behandelen zal eerst door uw parodontoloog een uitgebreid onderzoek van het tandvlees plaatsvinden. Dit wordt aangevuld met röntgenfoto’s van het bot en de tanden en kiezen. In vele gevallen volgt onderzoek van de tandplaque onder het tandvlees. Aanvullende gegevens m.b.t. uw tandheelkundig verleden, uw algehele gezondheid, uw gewoontes en uw levenswijze zijn noodzakelijk om tot een volledige diagnose en behandelingsplan te komen.
top ↑

 

Behandeling

De behandeling richt zich op het bestrijden van de ontstekingen in uw tandvlees waardoor het verlies van steunweefsel (bot) stopt. Na het bestrijden van de ontstekingen kan in sommige gevallen bot en tandvlees ten dele opnieuw worden opgebouwd. Parodontale behandeling verloopt in stappen.

 • Initiële parodontale behandeling
  Bij de mondhygiëniste krijgt u informatie en begeleiding hoe u uw tanden en kiezen optimaal dient te verzorgen. Ook het reinigen van uw tong hoort daarbij. Verder voert de mondhygiëniste een zorgvuldige reiniging uit boven- en onder het tandvlees van uw tanden en kiezen. De behandelingen nemen meestal 3-5 afspraken in beslag. Wanneer noodzakelijk blijkt zal aan het einde van de behandeling bij de mondhygiënist een antibioticum ter ondersteuning worden voorgeschreven.
 • Evaluatie na initiele behandeling bij de parodontoloog
  2 tot 3 maanden na uw behandeling bij de mondhygiënist vindt opnieuw een parodontaal onderzoek plaats bij de parodontoloog. Indien er plaatselijk ondanks uw optimale onderhoud nog ontstoken tandvlees is blijven bestaan dan zal de parodontoloog u voorstellen deze plaatsen chirurgisch te behandelen.
 • Chirurgische behandeling
  Parodontale chirurgie vindt plaats wanneer er, ondanks de intensieve behandeling bij de mondhygiënist en uw optimale gebitsverzorging, plaatselijk tandvlees problemen zijn blijven bestaan. Voorafgaand aan de operatie krijgt u daar uitgebreide mondelinge en schriftelijke informatie over. Een begroting hoort daarbij.
 • Parodontale chirurgie
  Bij aanhoudende verdiepte ontstoken tandvlees pockets vindt chirurgie plaats waarbij het tandvlees wordt geopend, de tandwortels tot op het bot worden gereinigd en de diepte van de pockets worden gereduceerd. Vervolgens wordt het tandvlees gehecht. Chirurgie kan ook worden ingezet bij wildgroei van tandvlees wanneer deze bijvoorbeeld veroorzaakt is door medicatie.
 • Regeneratieve parodontale chirurgie
  Chirurgie voor bepaalde gevallen waar het mogelijk is om met aanvullende technieken gedeeltelijk wederopbouw van het verloren bot te bewerkstelligen.
 • Kroonverlengingsprocedure
  Bij aanhoudend ontstoken tandvlees door kronen, vullingen of cariës (gaatjes) onder de tandvleesrand zal een kroonverlengingsprocedure plaatsvinden. Dit is chrirugie waarbij door reductie van tandvlees en bot de kronen, vullingen en gaatjes worden vrijgelegd voor reiniging of behandeling.
 • Lipbandje verplaatsen
  Bij te hoog inhechtende lipbandjes die hinderlijk zijn voor orthodontische behandeling of voor een goede plakverwijdering op de tanden kan dit met een chirurgische behandeling worden opgelost. Uw parodontoloog kan u daar meer over vertellen.
 • Gingivectomie
  Bij plaatselijke wildgroei of overtollig tandvlees kan het overtollige tandvlees door de parodontoloog worden verwijderd.

top ↑

 

Esthetische parodontologie

Plaatselijk teruggetrokken tandvlees dat esthetisch of functioneel hinderlijk is kan in een aantal gevallen chirurgisch worden verholpen. Uw parodontoloog kan beoordelen of deze behandeling bij u mogelijk is. Voortanden van ongelijke lengte ontstaan soms door een ongelijk niveau van het tandvlees of kaakbot, en kunnen in bepaalde gevallen met een kroonverlengingsprocedure gelijk worden gemaakt.
top ↑

 

Behandeling van gevoelige tandhalzen

Als gevolg van parodontitis kan het tandvlees terugtrekken. Maar ook door de actieve tandvlees-behandeling treedt er terugtrekking van het tandvlees op; met het verdwijnen van de ontsteking trekt het tandvlees strakker om de gebitselementen heen. Als het tandvlees is teruggetrokken kunnen de wortels gevoelig worden voor prikkels zoals warmte, koude, zoet, zuur, maar ook aanraken. Meestal is deze gevoeligheid tijdelijk. Maar om sneller door deze periode van gevoeligheid heen te komen, kunnen er een aantal hulpmiddelen worden gebruikt.
top ↑

 

Wat u zelf kunt doen om de gevoeligheid van de tandhalzen te verminderen is

 • poetsen met een tandpasta voor gevoelige tandhalzen.
 • spoelen met een mondspoelmiddel op fluoride basis.
 • Nu zijn er een aantal tandpasta’s op de markt die de gevoeligheid van de tandhalzen verminderen. Er is echter niet één die 100 % succesvol is. Er zijn patiënten die goed op een bepaald merk reageren, maar er zijn er ook bij wie datzelfde merk niets doet. De werkzame stoffen verschillen per tandpasta en het is dus een kwestie van uitproberen. Het is daarbij wel belangrijk om het merk dat gebruikt wordt ook continu te gebruiken en niet ‘s-ochtends,en ‘s-avonds met verschillende tandpasta’s te poetsen. Ook dienen de gevoelige tandhalzen voor het poetsen met uw vinger met tandpasta te worden ingesmeerd om contact met de werkzame bestanddelen in de pasta te verzekeren.

Mondspoelmiddelen die de gevoeligheid van de worteloppervlakken kunnen verminderen dienen fluoride te bevatten. Het spoelen van de mond gedurende 1 minuut per dag, het liefst voor het slapen gaan, zou voldoende moeten zijn.

Daarnaast kan uw tandarts of mondhygiënist bij deze problemen behulpzaam zijn door het aanbrengen van een laklaag op de blootliggende worteloppervlakken. Slechts een enkele keer blijft een element, ondanks de toepassing van deze hulpmiddelen, zo gevoelig dat dat echt hinderlijk is. In zo’n geval is er altijd een definitieve oplossing voor het probleem; de tandarts kan dan middels een wortelkanaalbehandeling de zenuw uit het element verwijderen.

top ↑

 

Hand of elektrisch?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de handtandenborstel beduidend minder tandplaque verwijdert dan de elektrische borstel in dezelfde poetstijd. Geen van de onderzochte elektrische tandenborstels levert meer beschadiging aan tand of tandvlees op dan een handtandenborstel. Om een optimale plakreductie te verkrijgen en tandvlees trauma’s te voorkomen, is een poetsinstructie speciaal gericht op deze manier van reinigen zeer gewenst.

De elektrische tandenborstel heeft na 2 minuten poetsen een relatief optimum bereikt; dan is ongeveer 80% van de tandplaque verwijderd. Wel blijkt dat de plakverwijdering met de elektrische borstel zonder poetsinstructie aanzienlijk minder is dan met poetsinstructie.

Onze behandelaren adviseren u hier graag over.
top ↑

Contact

Parodontologische Kliniek Den Haag
Koninginnegracht 56
2514 AE  Den Haag

Tel: 070-3615146
E-mail: info@paro-denhaag.nl

 

Telefonische bereikbaarheid
Maandag:
7:45 - 16:30
Dinsdag:
7:45 - 16:30
Woensdag:
7:45 - 16:30
Donderdag:
7:45 - 16:30
Vrijdag:
7:45 - 16:30
Zaterdag:
Gesloten
Zondag:
Gesloten
Wat kunt u verwachten bij een bezoek aan onze praktijk?

© 2020, Parodontologische Kliniek Den Haag | Alle rechten gereserveerd | Laatst gewijzigd augustus 2022