Peri-implantitis behandeling

Wat kunt u als patiënt verwachten van de chirurgische peri-implantitis behandeling, de nazorg en de prognose daarvan? Onze tandarts-parodontoloog/implantoloog beantwoordt de meest gestelde vragen.

Vraag 1: Geeft de door u voorgestelde ingreep een permanente oplossing?

De voorgestelde ingrepen verkleinen het risico op verdere afbraak van het bot door reiniging en desinfectie van tand- en schroefoppervlakken onder het tandvlees en door het verkleinen van de pocketdiepten, waardoor minder hoeveelheden bacteriën eronder kunnen ‘schuilen’.

Vraag 2: Zijn er op termijn speciale onderhoudsingrepen nodig?

Het resultaat van de chirurgie kan alleen gehandhaafd blijven bij een permanent perfecte zelfzorg en 3 tot 4 maandelijkse nazorgbehandelingen bij een ervaren mondhygiëniste met specifieke kennis van onderhoud van implantaten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat na 5 jaar 50% van de behandelde implantaten nog gezonde peri-implantaire weefsels vertonen zonder verder botverlies; 25% dient te worden herbehandeld, 25% gaat verloren. Bij personen die een optimale zelfzorg hebben en stipt de nazorg volgen,- en niet roken-, worden de beste resultaten behaald.

Vraag 3: Wat voor nazorg en kosten zijn er na de ingreep de komende 10 jaar te verwachten?

Uitgedrukt in de tarieven van 2018 zijn de kosten per jaar:

  • 4x jaarlijks mondhygiëniste behandeling 4x € 111, 62
  • 1x jaarlijks evaluatie parodontoloog/implantoloog 1x T61 € 160,25
  • indien nodig, per röntgenfoto €15,47

Vraag 5: Wat is er te verwachten als ik de door u voorgestelde ingreep niet laat doen?

Verlies van de implantaten gedurende de komende jaren door progressie van botverlies is niet uit te sluiten.

Vraag 6: Tandplak ontstaat in 24 uur, na de ingreep mag ik niet ragen en poetsen op de behandelde plek, dan komt er toch weer plak wat de behandeling te niet doet?

Post-operatief krijgt u een desinfecterende mondspoeling voorgeschreven gedurende een periode van 2 tot 3 weken, waarin de mechanische plakverwijdering(met tandenborstel, ragers e.d.) nog niet (optimaal) mag worden ingezet.