Literatuur

Parodontologie

literatuur
Generaliseerde parodontitis treft 5-15% van de volwassen wereldbevolking.
Uit diverse onderzoeken blijkt een relatie tussen parodontitis en cardiovasculaire en auto-immuunziekten. Het is de vraag of parodontitis leidt tot ziekten of omgekeerd, maar bekend is dat elke samenhang tussen systeemziekten en parodontitis implicaties heeft voor preventie en behandeling. Om deze samenhang te onderzoeken zijn at random dossiers van patiënten uit een algemene tandartspraktijk en een parodontologische praktijk onderzocht.
Een samenhang tussen parodontitis en een toename in de prevalentie van diabetes mellitus en reumatoïde arthritus kon niet worden verklaard uit ‘confounding factors’.

Abstract

Associations between periodontitis and cardiovascular and autoimmune diseases are most often assessed in patients with a particular cardiovascular or autoimmune disease. To prevent selection bias, this study assesses the existence of associations between periodontitis and cardiovascular and autoimmune diseases in patients attending a dental or periodontal clinic.
Methods: Data were collected from1.276 randomly selected dental records from patients attending a dental (588) or periodontal (688) clinic. Data on the prevalence of cardiovascular and autoimmune diseases were obtained from a validated health questionnaire. Data on the presence of periodontitis were taken from patients’ dental records.
Results: In uncontrolled analyses, the prevalence of hypertension, diabetes mellitus (DM), and rheumatoid arthritis (RA) is significantly increased in patients with periodontitis.
Controlled for confounding, periodontitis was associated with DM, with an odds ratio of 4 (1.03 to 15.3), in the dental clinic. DM was not associated with periodontitis in periodontal clinics. Hypertension does not seem to be associated with periodontitis when controlling for confounders. Periodontitis may be associated with RA in both clinic types.
Conclusions: The increased prevalence of cardiovascular and autoimmune diseases among patients with periodontitis attending dental or periodontal clinics may, at least in part, be influenced by confounding. However, the increased prevalence of DM and RA in patients with periodontitis could not be explained by confounding.

Bron

Nesse W et al. Increased prevalence of cardiovascular and autoimmune diseases in periodontitis patients: a cross-sectional study. J Periodont 2010; 81:1622-1628.
Klinische relevantie
Parodontitis is een ontsteking in het lichaam die meer dan alleen de orale weefsels treft. Ernstige systeemziekten als diabetes mellitus en reumatoïde arthritus komen meer voor bij personen met parodontitis.


Zwangerschap en Parodontitis

Al eeuwen geleden is het opgevallen dat het tandvlees tijdens de zwangerschap verandert. Bij een groot gedeelte van de zwangeren ziet het tandvlees er roder uit, het kan gezwollen zijn en het bloedt sneller dan buiten de zwangerschap. Zwangerschapshormonen spelen hierbij een rol.
Meestal verdwijnt deze “zwangerschapsgingivitis” vanzelf na de geboorte van het kind. Wanneer er echter parodontitis, dat wil zeggen afbraak van de steunweefsels van de tanden en kiezen aanwezig is, kan deze tijdens de zwangerschap snel verergeren. Zonder preventieve maatregelen kan dit leiden tot blijvende schade aan het parodontium.

Recent is uit Amerikaans onderzoek gebleken dat parodontitis mogelijk ook een nadelig effect heeft op de baby. Moeders met een ernstige parodontitis blijken namelijk een veel (zeven maal) grotere kans te hebben dat hun kind te klein en te vroeg wordt geboren dan moeders met gezond tandvlees. Te vroeg geboren baby’s hebben vaak ernstige gezondheidsproblemen.
Bacteriën en ontstekingsproducten kunnen via de ontstoken pocket (een nis tussen de tanden en het tandvlees die ontstaat bij tandvleesontstekingen) in de bloedbaan komen en bereiken zo de baarmoeder. Stoffen die aangemaakt worden bij een ontsteking (prostaglandines) , zijn ook betrokken bij het op gang komen van de bevalling en deze stoffen blijken verhoogd te zijn in het bloed van zwangeren met parodontitis.

Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is of dit verhoogde risico op te kleine en te vroege kinderen ook van toepassing is in Nederland, is het toch aan te bevelen tijdens (of zomogelijk voor) de zwangerschap het tandvlees regelmatig te laten controleren en te zorgen voor een perfecte mondhygiëne. Daarnaast is het vanzelfsprekend van belang tijdens de zwangerschap een gezonde levensstijl te hebben (niet roken, geen alcohol of drugs).
Als er parodontitis wordt geconstateerd kan dit goed worden behandeld, ook tijdens de zwangerschap. Dit voorkomt dat deze aandoening onder invloed van zwangerschapshormonen snel verergert. Bovendien is gebleken (wederom in een groot onderzoek in de USA) dat de behandeling van parodontitis effectief is in het verminderen van de kans op vroeggeboorten.